Baleary na wakacje

Wyspy, informacje…

Restauracja na Majorce
Warto wiedzieć

Kuchnia

Wybierając wakacje na wyspach archipelagu Balearów nie ominie nas okazja do skosztowania tradycyjnych, regionalnych potraw i smaków charakterystycznych, tylko dla tych miejsc. Dania przygotowywane właśnie tutaj, od pokoleń, są jednymi z wizytówek hiszpańskiej kultury, i nie tylko. Od czego warto zacząć poznawanie kuchni Balearów?

Czego spróbować na Wyspach Balearów?

Kuchnia Hiszpanii
Hiszpańskie smaki na Balearach

Charakterystyczne potrawy Majorki

Najbardziej znanymi daniami na Majorce są frit mallorqui, sopes mallorquines, a także tumbet. Frit mallorqui przygotowuje się ze smażonych ziemniaków (smaży się je na oliwie),  podrobów baranich lub też wieprzowych, cebuli, czosnku oraz zielonych papryczek. Jest też dostępna wersja rybna. Jeśli zaś chodzi o sopes mallorquines to mowa tu o aromatycznych zupach warzywnych, które podaje się z kawałkami wiejskiego chleba. Tumbet to natomiast smażone na oliwie bakłażany, pomidory, ziemniaki, czerwona papryka, pietruszka i czosnek. Czasem też mięso, lecz zdecydowanie smaczniejsza jest wersja, która jest go pozbawiona.

To, co czeka smakoszy na Minorce

Minorka natomiast słynnie z faszerowanych warzywami bakłażanów, czyli cuina menorquina oraz caldereta de Ilagosta – gęstej zupy z homara, którą przygotowuje się w kociołku. Będąc na wyspie warto także skosztować produkowanego tutaj żółtego sera – mahon-menorca, którego produkuje się już ponad 3000 lat.

Czego warto spróbować na Ibizie i Formenterze

Będąc na Ibizie natomiast warto spróbować tuńczyka po ibizyjsku, czyli tonyina a leivissenca. Jest on duszony w sobie z cebuli, pomidorów, marchwi, nasion sosny, soku z cytryny, rodzynek, zielonych papryczek oraz białego wina. Z przypraw dodaje się przede wszystkim majeranek i paprykę.

Zarówno na Ibizie zaś, jak i Formenterze na smakoszów czeka danie, które przyrządza się z płaszczki, ziemniaków, smażonego chleba, jajek, prażonych migdałów, czosnku, pietruszki i szafranu. Dodaje się tutaj także oliwę z oliwek.